Adastra Bio

Grupa Adastra je osnovana 2005. godine na inicijativu frontmena i autora pjesama Jerka Marića.  U lipnju 2007. godine objavljen je album prvijenac pod nazivom Adastra u izdanju izdavačke kuće Croatia Records. Singl „Nabujala rijeka“ osvojio je visoke pozicije na ljestvicama većine hrvatskih radio i televizijskih postaja. Svoj album prvijenac Adastra je promovirala diljem Hrvatske na turneji pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore pod nazivom „Be Croative”. Početkom studenog 2007. u Zagrebu je gostovao britanski rock sastav MUSE  koji je nastupio u velikoj dvorani Doma sportova te je odabrao upravo Adastru kao predgrupu koja je započela spektakularni koncert ispred više od 9.000 zagrepčana.
 
 
 
Pjesma „Nabujala rijeka“ prevedena je na engleski jezik te je pod nazivom “Nina” objavljena na kompilaciji Radio Expressa iz Los Angelesa. Na toj kompilaciji se uz Jay-Z-a, Katy Perry, Jovanotti-a i drugih svjetskih izvođača našla i pjesma Adastre pod nazivom „Nina”. Do tada, jedinoj grupi iz Hrvatske i regije koja je uspjela ući na tu kompilaciju je bila grupa ET s pjesmom „Tek je dvanaest sati”. Ova kompilacija poslana je i vrćena je na radijskim postajama diljem svijeta u više od 80 zemalja na nekoliko tisuća radio postaja.
Adastra je 2008. godine objavila pjesmu „Surovi grade“ posvećenu 17-godišnjem Luki Ritzu kojeg su vršnjaci pretukli u lipnju 2008. i koji je od posljedica napada nakon nekoliko dana preminuo. Pjesma je postala himna borbe protiv nasilja među mladima. Potaknuti valom nasilja među mladima diljem Hrvatske pokrenuta je akcija „Svačije je pravo živjeti“ čiji je inicijator pjevač Adastre Jeronim Szabolcs (Jerko) Marić. Uz potporu gradonačelnika i Gradskog poglavarstva Grada Zagreba 8. studenog 2008. godine održan je veliki prosvjedni koncert protiv nasilja među mladima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu koji je okupio 15.000 tisuća ljudi. Grupa Adastra je 2009. godine izdala singl „Zašto se skrivaš? “ koji je zauzeo 2. mjesto na godišnjoj top ljestvici Hrvatskog radija. Osim toga, slušatelji i žiri Hrvatskog radija su u emisiji Turky party Adastru proglasili grupom 2009. godine.
U ožujku 2011. godine, Adastra je izdala dugoočekivani drugi album „Surovi grade“. Album donosi dvanaest novih autorskih pjesama na kojima gostuju mnogi mladi i ugledni glazbenici. Album je snimljen u Zagrebu, a masteriran u Masterlab studiju u Berlinu. Odmah nakon izlaska, album se našao na prvom mjestu top liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Zagrebačka promocija novog albuma održana je 15. travnja u klubu Boogaloo pred 1.000 fanova Adastre gdje je snimljen spot za pjesmu “Kamo da krenem”. Godine 2012. Adastra je snimila dva nova singla na španjolskom jeziku “Porque te escondes” i “Amor de verano”. Krajem godine 2013. objavljen je single „Samo s tobom“ koji je uvršten na Zagrebački festival 2014. Taj se single zadržao 38 tjedana na HR Top 40 listi najvrćenijih pjesama u Hrvatskoj. Sredinom 2014. pjesma „Ako vidiš Anu“, uvrštena je na Splitski festival 2014. Paralelno sa nastupima na festivalima, Adastra je odradila turneju u sklopu koje je nastupila u 18 gradova Hrvatske. Krajem 2014. Adastra je ponovo uvrštena sa pjesmom „Gorim u sebi“ na Zagrebački festival koji se održao u siječnju 2015. godine. 3. listopada 2015. Adastra je objavila svoj treći studijski album pod nazivom “Katarza”.
Adastra kontinuirano surađuje s Udrugom Društvo za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti u društvenim i humanitarnim aktivnostima. Dana 1. veljače 2013. Društvo je iniciralo i organiziralo prvi Koncert za pomoć beskućnicima u povijesti grada Zagreba u zagrebačkoj Tvornici kulture. Sredstva prikupljena na koncertu (35.000,00 kuna), su donirana Centru za prihvat beskućnika Crvenog križa u zagrebačkoj Kosnici te uložena za nabavku donjeg rublja i higijenskog pribora. Na koncertu su sudjelovali Psihomodo pop, Divlje Jagode, Aerodrom, Pozdrav Azri te Adastra. Publika je također donirala higijenski pribor, obuću i odjeću za beskućnike.
Krajem 2014. godine, Društvo je pokrenulo dvije humanitarne akcije. Prva akcija je bila prikupljanje igračaka i knjiga za Dječju bolnicu Srebrnjak, a druga, u suradnji sa Katoličkom udrugom „Kap dobrote“ za pomoć napuštenim i nemoćnim osobama, a za koju su snimljene pjesma i spot „Nije svejedno“. Obje akcije su uspješno realizirane u kojima su uz novčana sredstva prikupjene stotine knjiga za djecu bolnice Srebrnjak te ogrijevnog drva i desetak peći za slabe, napuštene i nemoćne. Od 2015. godine, Društvo Zvuk svjetlosti uspješno surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova – Uredom za prevenciju Ravnateljstva Policije s kojim bez prekida održavaju priredbe protiv nasilja diljem Hrvatske posebice koncert sjećanja na ubijenog maloljetnog Miroslava Tunjića – žrtve nasilja mežu mladima.
Godine 2016. snimljen je spot na temu nasilja u mladenačkim vezama. „Učestalo nasilje u mladenačkim vezama ne smijemo prešućivati i zatvarati oči pred njim!“ – bio je to moto učenica Graditeljsko-tehničke škole u Zagrebu koje su napisale scenarij za spot grupe Adastra “Čuo sam da pričaju”. Sve je započelo koncertom Adastre koji je održan u navedenoj školi. Učenice su napravile uradak na temu “protiv nasilja u mladenačkim vezama”. Scenarij spota potpisuju učenice Anna Maria Rossi, Ivana Ričko, Dorotea Oštarčević i Karla Požarić, koje i glume u spotu, a za režiju i montažu pobrinuo se Jeronim Marić. Spot je u kratkom vremenu postao viralan na društvenim mrežama, te je Ministarstvo za socijalnu politiku i mlade dodijelilo moralnu i medijsku potporu ovome spotu. Godine 2017. izdavač Adastre je objavio CD Adastra Greatest Hits. U 2018. godini, Adastra i Udruga Zvuk svjetlosti su uz financijsku potporu Grada Zagreba održali priredbu Talentom protiv nasilja u Domu za odgoj djece i mladeži u Dugavama. Godine 2021. Adastra objavljuje svoj četvrti album Zrno malo. Na albumu se nalazi 12 pjesama na kojima je sudjelovalo 26 glazbenika, autora i suradnika. Na albumu je gostovao i veliki hrvatski pjesnik Željko Krznarić koji je napisao stihove za dvije pjesme “Zrno malo” i “Još u sve vjerujem”. Album Zrno malo sadrži četiri pjesme u kojima gostuju pjevačice Nika Antolos, Helena Bastić, Hanna Polhe i Vlatka Kladarić te tri pjesme s poznatim hrvatskim glazbenicima Matijom Dedićem, Krešimirom Kaštelanom, Alenom Brentinijem i Tomislavom Golubanom. Zanimljivo je da i svaka pjesma ima snimljen spot. Album je oblikovao umjetnik Vedran Tomac. Album je imao dvije uspješnice “Ti si moja sreća” i “Nikuda ne idi” koje su dospjele u HRTop 5 najvrćenijih pjesama u Hrvatskoj.
Krajem 2023. godine Adastra je objavila svoj peti studijski album “Tajni prolaz” kojeg je također likovno oblikovao Vedran Tomac uz pomoć dizajnerskih alata koji koriste umjetnu inteligenciju. Prvi single “Ona pored mene” s albuma Tajni prolaz je postigao značajan uspjeh i u regiji.
 
Članovi grupe Adastra su: Jeronim Szabolcs Jerko Marić (vokal i gitara), Armando Filipi (bas gitara), Vladimir Jevicki (gitara) i Mladen Mitrović (bubanj) te Jasna Sarić menadžerica grupe Adastra (kontakt: adastra@adastra.com.hr)
 
Copyright © 2024 ADASTRA | Audioman by Catch Themes